V Plzni pokračujú oslavy oslobodenia mesta Američanmi spred 73 rokov

05.05.2018 Celý región

Plzeň 5. mája (TASR) - V západočeskej Plzni pokračovali v sobotu oslavy oslobodenia mesta, ktorého ulicami prešiel tradičný Konvoj slobody za účasti vojnových veteránov z USA i Belgicka. Hostí pozdravili tisícky občanov na miestnom Námestí Republiky.

Súčasťou konvoja bolo tentoraz viac ako 200 ks americkej vojenskej techniky, jeho hlavnými hviezdami však sedem veteránov z USA a Belgicka, ktorí sa v roku 1945 podieľali na oslobodení Plzne a ktorí aj vo veku nad 90 rokov pricestovali do západočeskej metropoly.

Prehliadku spestrili prelety stíhačiek Gripen a britských Spitfirov, vyplýva z informácií tamojších elektronických médií.

Slávnosti slobody budú v Plzni pokračovať aj v nedeľu, keď sa tam uskutoční aj hlavná spomienková slávnosť, na ktorej sa okrem iných očakáva aj účasť českého premiéra v demisii Andreja Babiša.

Príslušníci americkej 16. obrnenej divízie prenikli do Plzne v rámci oslobodzovania západnej a juhozápadnej časti niekdajšieho Československa 6. mája 1945. Pri bojoch prišlo vtedy o život 116 Američanov, ďalších viac ako 400 utrpelo zranenia.
 

Vyberte región